Open Dag

Global Citizen School

Het Ichthus College is een Global Citizen School. Dat betekent dat we jou opleiden tot wereldburger. Op het Ichthus College krijg je gewoon les, maar wel met een internationaal tintje. Er is in de les veel aandacht voor Europa en de wereld.

In de onderbouw doe je mee aan projecten waarin je ervaring opdoet met culturele of internationale thema’s. Soms werk je online samen met leerlingen uit een ander land. Alle activiteiten die je doet, bewaar je in een digitale map, je portfolio. Zo kun je aan iedereen laten zien wat jij leert en wat je meemaakt op onze Global Citizen School.

Wat houdt Global Citizen in?
Vanaf klas 1 krijg je met internationalisering te maken. Je leert veel over andere landen en culturen, over Europa en over internationaal samenwerken. Zo is er elk jaar een Europamarkt waar je veel leert over culturen in Europa, en zijn er excursies met een internationaal tintje. Je gaat zelf ook aan de slag in projecten met buitenlandse leerlingen. Leerzaam en leuk! In de derde klas vindt een uitwisseling plaats met scholen in het buitenland. Buitenlandse leerlingen zijn in dat jaar bij ons te gast en logeren bij onze leerlingen. Als wij op tegenbezoek gaan in het buitenland logeren we ook bij de leerlingen thuis. Het kan ook zijn dat je een week naar het buitenland gaat, samen met een klas van een Duitse school.

Hoe werkt het?
In de onderbouw krijgt iedereen te maken met Global Citizen. Aan het eind van de onderbouw krijg je een Global Citizen certificaat. In de bovenbouw mag je zelf kiezen of je wilt doorgaan. Je kunt dan nog veel meer internationale ervaring opdoen met een digitaal project met China, excursies naar Brussel en het Internationaal Strafhof in Den Haag, een jongerenconferentie in Budapest of de expeditie. 

Talen
Voor een wereldburger zijn talen belangrijk. Daarom kan je bij ons op school taalcertificaten halen. Er zijn verschillende niveaus waarop je bezig kunt zijn en daardoor op een hoger niveau uit kunt komen dan de officiële eisen van het examen. Wij geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid mee te doen aan het DELF (Frans) en GOETHE (Duits)-examen. Deze certificaten worden internationaal erkend en gelden voor het leven. Voor het vak Engels kun je Cambridge certificaten halen op drie verschillende niveaus. Ook deze certificaten worden internationaal erkend en geven je een voorsprong bij een vervolgopleiding. Deelnemen aan deze vormen van extra onderwijs vraagt een financiële bijdrage.

Expeditie
In vmbo-2 en vwo-5 wordt gewerkt met expeditie-onderwijs. Expeditie-onderwijs houdt in dat een groep gemotiveerde leerlingen in teamverband een reis voorbereidt naar een land binnen of buiten Europa. Het doel van deze reis is tweeledig: bewustwording en (waar mogelijk) concrete hulp bieden.

Bij expeditie-onderwijs gaat het niet alleen om de reis zelf, maar ook om de weg daarnaartoe. De leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor het hele proces: van fondsenwerving tot inhoudelijke voorbereiding. Gedurende het hele traject worden ze ondersteund door coaches en organisaties als Woord en Daad en Kom over en Help.

Portfolio en certificaat
Al je vorderingen rondom Global Citizen houd je bij in een portfolio. Daarin neem je je werkstukken op, maar ook posters, filmpjes en verslagen van projecten en studiereizen. Aan het eind van de onderbouw en van de bovenbouw (als je ervoor kiest verder te gaan) krijg je een certificaat dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken bij een selectieprocedure van een vervolgopleiding.