Onderwijs

Internationaal leren

De wereld wordt steeds internationaler. Wij vinden het belangrijk dat jij goed wordt voorbereid op de toekomst. Die toekomst speelt zich steeds minder af in eigen land, maar steeds meer in de wereld om ons heen. Daarom is het Ichthus College sinds begin 2016 een erkende Global Citizen school. Wat dat voor jou betekent? Dat je al tijdens je schoolperiode leert om over de Nederlandse grenzen te kijken, te communiceren en samen te werken.

Global Citizen: drie doelstellingen

Dit internationaliseringsprogramma heeft drie doelstellingen:

  • Beter taalonderwijs: je kunt bij ons extra taalcertificaten halen voor Engels, Duits en Frans.
  • Europese integratie in het onderwijs: kennis van Europa en van alles wat met Europa te maken heeft.
  • Contacten met leerlingen uit andere landen of met jongeren van kerken uit andere landen.

Contact via de pc

Al vanaf de brugklas besteden we in de lessen regelmatig aandacht aan internationale onderwerpen. Vaak gebeurt dit in de vorm van een project. Denk aan contact (via e-mail, Skype of video conference) met leeftijdsgenoten uit het buitenland, waarbij je samen werkt aan een project. Voor internationale contacten hoef je niet per se ver weg. Ook binnen Nederland leggen we contacten met buitenlandse mensen.

Uitwisselingen

Digitaal contact is leuk, maar het allerleukst is het natuurlijk om jongeren in het buitenland ook echt te ontmoeten. Dat gebeurt in de derde klas. Jij gaat dan naar een school in het buitenland, terwijl de leerlingen van die school een bezoek brengen aan onze school. Je trekt een aantal dagen intensief op met buitenlandse leerlingen. Samen werk je aan een opdracht. Ook is er tijd voor gezelligheid en ontspanning. Tijdens je verblijf in het buitenland slaap je bij de buitenlandse leerlingen thuis. Deze leerlingen komen ook naar jou toe!

In de bovenbouw

In de bovenbouw kun je nog meer ervaring opdoen met contacten in het buitenland. Zelfs een stage lopen in het buitenland is mogelijk. Trouwens, je kunt ook je profielwerkstuk op een internationale manier invullen.

Diploma met Global Citizen-certificaat

Alle internationale activiteiten worden vastgelegd in een portfolio. Op basis van dit portfolio bepaalt de school of je recht hebt op het Global Citizen-certificaat. Dit certificaat toont aan dat jij tijdens je hele schoolperiode aandacht hebt besteed aan internationaal leren. Dat is een meerwaarde, bijvoorbeeld als je in het buitenland wilt wilt studeren of stagelopen. Of als je later wilt werken bij een internationaal bedrijf.

Europe, here we come!