Vmbo-tl
Van de vier verschillende leerwegen binnen het vmbo biedt het Ichthus College alleen de theoretische leerweg (tl) aan. Deze leerweg is de opvolger van wat voorheen de mavo werd genoemd. In leerjaar 4 van de theoretische leerweg doen alle leerlingen examen in tenminste zes vakken. De theoretische leerweg bereidt leerlingen voor op niveau 4 van het middelbaar beroepsonderwijs. Voor leerlingen die hebben gekozen voor de theoretische leerweg blijft doorstroming naar de havo mogelijk.
Leerlingen die de overstap willen maken hebben bij voldoende resultaten de mogelijkheid in het examenjaar van vmbo te kiezen voor de plusklas. In deze klas hebben alle leerlingen een extra vak en wordt bij de vakken Nederlands, Engels en wiskunde extra aandacht besteed aan de overstap naar havo 4.
In de loop van het tweede leerjaar kiezen de leerlingen een van de vier onderstaande profielen . Om goed te weten wat zo’n profiel precies inhoudt, oriënteren de leerlingen zich in het tweede leerjaar tijdens de lessen life sience op de verschillende profielen.
De vier profielen van het vmbo zijn:
-
Zorg en Welzijn
-
Economie
-
Groen
-
Techniek
Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels, maatschappijleer, kunstvakken en lichamelijke opvoeding kunnen de leerlingen een keuze maken uit tal van andere vakken waaronder –bij voldoende belangstelling- ook praktische vakken als beeldende vormgeving, muziek en lo2. De afdeling vmbo profileert zich met de vakken life science in klas 1 en 2 en de profieldagen in klas 3 en 4. Daarmee ondersteunen we de leerling om te komen tot een passende vakkenkeuze en de keuze voor een vervolgopleiding.
Aan de hand van tal van praktische opdrachten krijgen de leerlingen een beter beeld van zichzelf en leren op die manier weloverwogen keuzes te maken.
Havo
De afdeling hoger algemeen voortgezet onderwijs kent vijf leerjaren. In het vijfde leerjaar rondt de leerling de havo- opleiding af. De havo-opleiding is onder meer bedoeld als voorbereiding op een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). De profielkeuze van de leerling wordt voor een deel bepaald door de eisen die de hbo-opleiding of studierichting aan de toelating stelt.
In leerjaar 4 is niet echt meer sprake van klassen. Op bijna elk uur van de dag wisselt de samenstelling van de groepen. Dat is het gevolg van de verschillende profielen. Er zijn vier profielen:
-
Cultuur en Maatschappij
-
Economie en Maatschappij
-
Natuur en Gezondheid
-
Natuur en Techniek
Voor leerlingen met interesses en gaven op het commerciële, culturele of het medisch/technische vlak, is er de mogelijkheid te kiezen voor een praktijktijkgerichtprogramma (pgp). In de volgende paragraaf staat inhoudelijke informatie over dit nieuwe programma. De docenten van klas 3 informeren de leerlingen over de inhoud van hun vak in klas 4 en klas 5. Er is een speciaal begeleidingstraject ontwikkeld voor alle havo-3 leerlingen.
Zo starten we in september met een profieldag en is er in november de profielweek met een ouderavond, die helemaal in het teken staat van de keuze die later in het jaar genomen moet worden. Nadat de definitieve profielkeuze in april heeft plaatsgevonden, volgt er nog één periode waarin elke leerling al voorsorteert op het gekozen profiel.
Overstap havo-vwo
Over de toelating tot vwo 5 van leerlingen met een havodiploma wordt na de uitslag van het eindexamen een beslissing genomen. Van belang zijn daarbij de behaalde resultaten, het advies van de docenten en het gekozen profiel. De specifieke eisen die gesteld zijn voor de overstap naar havo-4 zijn verwoord in het document
overgangsnormen
Vwo
De afdeling voorbereidend wetenschappelijk onderwijs kent zes leerjaren. In het zesde leerjaar rondt de leerling de vwo-opleiding af. De vwo-opleiding is onder meer bedoeld als voorbereiding op een studie in het wetenschappelijk onderwijs (wo). De profielkeuze van de leerling wordt voor een deel bepaald door de eisen die de wo-opleiding of studierichting aan de toelating stelt. Vanaf leerjaar 4 is niet echt meer sprake van klassen. Op bijna elk uur van de dag wisselt de samenstelling van de groepen. Dat is het gevolg van de verschillende profielen. Er zijn vier profielen:
-
Cultuur en Maatschappij
-
Economie en Maatschappij
-
Natuur en Gezondheid
-
Natuur en Techniek
Klas 1-2-3 atheneum/atheneum-bèta/gymnasium/masterclass
Bij de overgang naar vwo 2 kunnen leerlingen kiezen voor het reguliere atheneumprogramma, het atheneum- bètaprogramma, het gymnasiumprogramma, of een combinatie van het bètaprogramma en het gymnasiumprogramma in masterclass 2. Op het gymnasium zijn de vakken Latijn en Grieks in de tweede en derde klas verplicht. De leerlingen in de atheneum-bèta klas werken één middag in de week in projectvorm aan onderwerpen uit het bètagebied. Elke zes weken start er een nieuw project.
Voor masterclass 1-2-3 geldt een specifieke toelatingsprocedure. Meer informatie daarover vindt u op de website.
Klas 4-5-6 atheneum/gymnasium/verbreding en verdieping
Op het Ichthus College is het mogelijk om examen te doen in de reguliere vakken, maar ook in muziek, beeldende vorming, informatica en bewegen, sport en maatschappij (bsm) en vanaf het schooljaar 2024-2025 kan ook het vak natuur, leven en technologie gekozen worden (nlt). Veel leerlingen maken gebruik van de mogelijkheid om een extra vak te kiezen. Het vak filosofie kan alleen als extra vak gekozen worden. Als extra verbreding en verdieping kunnen de leerlingen in de bovenbouw van het vwo kiezen voor het Global Citizen traject. Daarover kunt u elders in deze schoolgids meer vinden. De docenten van klas 3 informeren de leerlingen over de inhoud van hun vak in klas 4, 5 en 6. In het derde leerjaar vindt een speciale ouderavond plaats, waarop de profielkeuze centraal staat.