Internationaal werken, leven en leren worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Daarom is het Ichthus College sinds begin 2016 een erkende Global Citizen school. Wat dat voor jou betekent? Dat je je al tijdens je schoolperiode verdiept in internationale onderwerpen en leert om over de Nederlandse grenzen te kijken, te communiceren en samen te werken. Ook ga je leerlingen uit het buitenland ontmoeten. Als je hen beter leert kennen, ga je ook beter begrijpen waarom mensen in andere landen dingen soms heel anders doen dan wij, zodat je van elkaar kunt leren en respect kunt krijgen voor elkaar. Zo word je een echte wereldburger.
Global Citizen: drie doelstellingen
Als Global Citizen-school geven we de lessen van alle vakken een internationaal of intercultureel tintje en hebben we aandacht voor internationale onderwerpen zoals andere culturen, vluchtelingen en duurzaamheid. Dit komt in de gewone lessen aan de orde, maar ook tijdens studiedagen, projecten of excursies. Voorbeelden? Een excursie naar Oberhausen in de brugklas, de Europamarkt, een studiedag over vluchtelingen en een excursie naar de Maasvlakte.
Goed taalonderwijs is belangrijk: je kunt bij ons extra taalcertificaten halen voor Engels, Duits en Frans. Maar er zijn ook excursies naar steden in Duitsland en Frankrijk zodat je echt kunt oefenen met het spreken van Frans of Duits.
Onze derde doelstelling is het zoeken van contacten met leerlingen uit andere landen of met jongeren van kerken uit andere landen. Jouw klas legt dan contact met een school in het buitenland. Voor internationale contacten hoeven we niet per se ver weg. Ook binnen Nederland ontmoeten we mensen met een buitenlandse achtergrond.
Uitwisselingen
Digitaal contact is leuk, maar het mooist is het natuurlijk om jongeren in het buitenland ook echt te ontmoeten. In de derde klas trek je een aantal dagen intensief op met leerlingen van een buitenlandse school. Je gaat naar België of Duitsland en je werkt samen aan een opdracht, je leert elkaars school kennen en je gaat op excursie. Ook is er tijd voor gezelligheid en ontspanning. Tijdens je verblijf in het buitenland slaap je bij de buitenlandse leerlingen thuis. Deze leerlingen komen ook naar jou toe en slapen bij jou in huis. Dat is best spannend maar ook een bijzondere ervaring!
In de bovenbouw
In de bovenbouw is verdere verdieping van het Global Citizen-programma een keuze. Je kunt nog meer ervaring opdoen met contacten in het buitenland. Belangrijke internationale thema’s komen uitgebreid aan de orde. Er zijn projecten, gastsprekers, studie-excursies en nog veel meer activiteiten. Voorbeelden? De warmetruiendag, een gastles door een VN-veteraan, een online ontmoeting met zendingsmensen uit Thailand, een excursie naar de gebouwen van de Europese Unie in Brussel en nog veel meer.
Extra taalcertificaat: Anglia, Goethe en DELF
Wil je graag een extra taalcertificaat halen? Dat kan op het Ichthus College. Kies uit Engels (Anglia), Duits (Goethe) en Frans (DELF). Je doet dan examen in vier vaardigheden: luisteren, lezen, schrijven en spreken. Na afloop ontvang je een wereldwijd erkend certificaat. Dat is gunstig voor je verdere loopbaan.
Anglia Certificaat
We bereiden je voor op het afleggen van een Anglia-examen op een niveau dat past bij jouw kennis en vaardigheden. Er zijn verschillende niveaus waarop je examen kunt doen: van Preliminary (A1) tot Masters (C2), dit is van beginner tot native speaker. Deze certificaten zijn internationaal erkend en bieden een goede academische en praktijkgerichte kwalificatie. Een Anglia-diploma heeft geen bepaalde geldigheidsduur en verloopt dus nooit.
Certificaat DELF
DELF staat voor: Diplôme d'Etudes en Langue Française. Met het DELF-diploma op zak heb je aantoonbaar bovengemiddelde kennis van de Franse taal. Het is een internationaal bekend en erkend diploma. Dit officiële Franse taalexamen worden overal ter wereld afgenomen. Vóór het examen krijg je zes weken lang extra lessen spreekvaardigheid. In havo-5 of vwo-5 kun je examen doen op B1- of B2-niveau. Het examen vindt jaarlijks plaats in maart en in juni.
Certificaat Goethe
Het Goethe-certificaat is wereldwijd bekend en erkend. Het toont aan op welk niveau jij de Duitse taal beheerst. Het certificaat is op allerlei niveaus te behalen: van A1 (het eenvoudigste niveau) tot C2 (het niveau van een ‘native speaker’). Zit jij in havo-5? Dan kun je kiezen uit de taalniveaus B1 en B2. Leerlingen van vwo-6 kunnen niveau C1 volgen. Als je dat wilt, kun je al in vwo-5 het B2-niveau halen. Je oefent in de les én er is extra materiaal beschikbaar.
Europe, here we come!