Onderwijs

Vmbo-tl praktijkgericht

Brandweerman, politieagent of een beroemde zangeres … als je jong bent, heb je de meest fantastische dromen over wat je wilt worden. Pas later ontdek je welke talenten jij hebt en welke beroepen er allemaal zijn. Op het vmbo-tl (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, theoretische leerweg) van het Ichthus College begeleiden we je in die zoektocht. De vmbo-tl-brugklas is voor leerlingen die op de basisschool goed kunnen meekomen met taal en rekenen en zich dus thuis voelen in een theoretische leeromgeving, maar ook regelmatig praktisch bezig willen zijn.

Lees hier het artikel over het PGP en TIV van de Stichting Platforms Vmbo.

Tijdlijn vmbo tl onderwijs

Klas 1: wie ben je, wat kun je, wat wil je?

Op het Ichthus College bereiden we je voor op een middelbare beroepsopleiding. Al vanaf klas 1 leer je te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Je krijgt informatie over de drie profielen: economie, techniek en zorg en welzijn. Ook in de lessen zorgen we ervoor dat je een duidelijk beeld krijgt van beroepen en beroepssituaties. We hebben zowel een vmbo-tl-brugklas als een gecombineerde vmbo-tl/havo-brugklas; voor kinderen die misschien toch naar de havo kunnen.

 

Klas 2 : kiezen uit vier profielen

De ontdekkingstocht gaat door in klas 2. Met als doel dat je aan het eind van klas 2 de juiste profielkeuze maakt. Je gaat kiezen uit een van deze vier profielen:

  • Economie
  • Groen
  • Techniek
  • Zorg & Welzijn

In klas 2 volg je met je klas alle vakken zoals Nederlands, Engels en gym. Daarnaast is er voor alle leerlingen het vak life science. Daar maak je kennis met de profielen economie, zorg&welzijn, techniek en groen. Halverwege klas 2 maak je de keuze met welk profiel je verder wilt in klas 3 en 4.

Klas 3: praktijkgericht programma

In klas 3 volg je behalve de bekende theoretische vakken ook een praktijkgericht programma. Je bent dan een dagdeel per week praktisch bezig. Helemaal afgestemd op het profiel van je keuze. Ook doe je in klas 3 een stage van vijf dagen. Het is de bedoeling dat je een stageplek kiest die past bij de richting die jij op wilt, zodat je kunt ontdekken of het bij je past. Na afloop van de stage houd je een presentatie over wat je hebt geleerd en ontdekt.

Ook leuk: samen met je klas een week naar het buitenland waar je met anderen logeert in een gastgezin!

Klas 4: het examenjaar

De meeste leerlingen van vmbo-tl doen examen in zes vakken. Met je diploma kun je naar niveau 4 van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).We begeleiden je om een keuze te maken die echt bij jou past! Zorg dat je aanmelding gedaan is voor 1 april van het lopende schooljaar. Dan heb je (als je je diploma haalt) recht van toelating op het mbo van je keuze.

Van vmbo-t klas 4 naar havo-4

Denk je dat een havo-diploma voor jou bereikbaar is? Dan zou je, na het behalen van je vmbo-diploma je schoolloopbaan kunnen vervolgen in havo 4. Met een extra vak heb je het recht om door te stromen. Geen extra vak? Dat hoeft geen probleem te zijn. Als je resultaten goed zijn kunnen je onder voorwaarden nog steeds naar de havo!

Internationaal leren (Global Citizen)

Het Ichthus College is een Global Citizen school. Global Citizen is een internationale leerroute voor scholen in het voortgezet onderwijs. Wat dit in de praktijk inhoudt? Dat we binnen de gewone lessen meer dan gemiddeld aandacht besteden aan Europa en aan de wereld. Ook als vmbo-tl-leerling krijg je hiermee te maken.
Lees meer over internationaal leren

Expeditie

In vmbo-2 gaan twee groepen leerlingen op expeditie. Zij bereiden in teamverband een reis voor naar een land binnen of buiten Europa. Het doel van deze reis is tweeledig: bewustwording en (waar mogelijk) concrete hulp bieden aan de plaatselijke bevolking.

Bij de expeditie gaat het vooral om het zelf dragen van verantwoordelijkheid. De leerlingen kiezen zo veel mogelijk zelf hun bestemming. In de periode tussen die keuze en de reis organiseren zij allerlei activiteiten om de reis te bekostigen en om hulp te bieden. Tijdens die tijd verdiepen zij zich ook in hun bestemming en de rol die zij daar kunnen spelen. Na terugkeer sluiten zij door een presentatie aan ouders en betrokkenen hun expeditie af. Gedurende het hele traject worden ze ondersteund door coaches en een professionele organisatie als Woord en Daad of Kom over en Help.